Vrijheids­maaltijd Delft

Dineren voor de vrijheid

Omschrijving

Op donderdag 5 mei staat de Nieuwe Kerk in Delft in het teken van de Vrijheidsmaaltijd. Driehonderd mensen kunnen dan aanschuiven voor een stijlvol viergangendiner, inclusief gevarieerd programma. Doel is om Delftenaren in gesprek te laten gaan over wat vrijheid voor hen betekent.

Voor jezelf en de ander

Bij het diner op Bevrijdingsdag sluiten alle lagen van de samenleving aan. Zo is een deel van de tafels gereserveerd voor speciale groepen, zoals statushouders. Ook worden bedrijven aangemoedigd een duoticket te kopen, waarmee ze zichzelf een plekje gunnen, maar ook iemand die dat niet kan betalen. Ook is een aantal tafels gereserveerd voor Uit eten met Ina, dat die avond tevens haar 99e en voorlaatste editie viert. Dankzij dit project kunnen alleengaanden elke eerste dinsdag van de maand terecht in een restaurant voor een betaalbare maaltijd.

Diner en programma

De aanwezigen worden getrakteerd op een stijlvol viergangendiner. Verder zullen tussen de gangen door sprekers duidelijk maken wat vrijheid voor hen betekent, voorzien van een muzikale omlijsting. Aanwezigen worden daarnaast zelf aangemoedigd met elkaar in gesprek te gaan dankzij gesprekskaartjes, met vragen die kunnen dienen als conversation starter.

In gesprek

Volgens Alwin Snel van organisator De Burgemeesters is de Vrijheidsmaaltijd de ultieme manier om mensen uit verschillende delen van de samenleving met elkaar in gesprek te laten gaan. ‘Door de aanwezigen verschillende handvatten te bieden om het thema vrijheid aan te snijden, hopen we dat er levendige gesprekken ontstaan tussen mensen die elkaar niet of nauwelijks kennen,’ licht hij toe. ‘We ontvangen veel enthousiaste reacties en hopen dat dit evenement blijvend in Delft kan worden georganiseerd.’

Dichter bij elkaar

Ook chef Ed Hoogendijk, medeverantwoordelijk voor het diner op 5 mei, vindt het initiatief nu al geslaagd. ‘Een maaltijd is van oudsher een manier om mensen bij elkaar te brengen,’ vertelt hij. ‘Door de coronacrisis hebben we dit prachtige plan twee jaar moeten uitstellen, maar nu gaat het toch echt gebeuren. We hopen dat het diner, het gevarieerde programma en de ambiance van de Nieuwe Kerk op deze avond eindelijk voor mooie gesprekken zal zorgen.’

Aanmelden

Wil jij ook aanschuiven bij de Vrijheidsmaaltijd? Reserveer je plek hieronder. Voor 54,50 euro krijg je een viergangendiner, drankjes en een gevarieerd programma. Gun je iemand, die wat minder te besteden heeft, ook een plekje? Haal dan een Samen voor de Vrijheid ticket.

Zakelijk

Wil je als bedrijf aanwezig zijn bij het diner? Haal dan een Vriend voor de Vrijheid ticket: één plekje voor iemand uit jouw organisatie of een partner, één plekje voor iemand die wat minder te besteden heeft én een naamsvermelding van je bedrijf als partner.

Organisatie

De Vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd door De Burgemeesters in samenwerking met Ed Hoogendijk en House of Food, en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nieuwe Kerk, Gemeente Delft en Rabobank Zuid-Holland Midden.